torsdag 29 maj 2008

Sam - en virtuell kompis som hjälper autister!

""Sam" är en virtuell kompis – ett datorprogram som ska lära barn med autism att interagera med andra barn. "Sam" pratar och gestikulerar som ett typiskt barn. Han berättar historier som är baserade på verkliga barns berättelser. Barnet inbjuds sedan att delta i samtalet."

Artikeln i Allt om barn.

onsdag 28 maj 2008

5årig autist utröstad ur klassrummet

"En förskolelärare i USA lät barnen rösta ut en 5-årig pojke från sin förskoleklass. Alex Barton, som lider av autism, fick stå framför sina klasskamrater där var och en fick berätta vad de ansåg om honom. Händelsen upprör nu allmänheten i stora delar av USA."

Det kanske inte är så konstigt att man "enligt lärarna betett sig olämpligt" om man har autism?

Hela artikeln i SvD

Många bloggkommentarer och annat om Alex Barton. Aspergersquare8 har mailadresser och telefonnummer till ansvariga på skolan. Kan kanske vara bra att ha. Undrar om de har lite att göra på kontoret idag, när det där sprids över världen?

TVprogram om Alex.

Andra bloggar om

söndag 25 maj 2008

Hjärnpacemaker mot tics, tvångstankar och depression


Läkaren för ner en elektrod i hålet och placerar den på rätt plats i hjärnan. Elektroden kopplas sedan till en pacemaker strax under nyckelbenet. När strömmen slås på försvinner nästan alla skakningar och tics.


Till hösten börjar neurokirurgerna vid universitetssjukhuset i Umeå att behandla patienter med tics (Tourettes syndrom) med hjälp av hjärnpacemaker.

Den som har tics har ryckningar i musklerna eller upprepar tvångsmässigt olika ord och uttryck.

- Metoden har visat mycket lovande resultat. Vissa patienter kan bli helt fria från sina motoriska och vokala tics, säger neurokirurgen Patric Blomstedt vid universitetssjukhuset i Umeå.


Artikeln i DN.

lördag 24 maj 2008

Alla har rätt att vara som de är

"- Om man ser Aspergers syndrom som en kultur, och "normalitet" som en annan, blir det också tydligt att inte det ena kan vara rätt och det andra fel. Det uppstår kulturkrockar helt enkelt, och det blir missförstånd.
Men var går gränsen för "normal"? Gunilla Gerland berättar att i diskussioner på Internet har begreppet "neurotypiska" vuxit fram för att slippa kalla alla utan autism för "normala". Så här beskrivs neurotypiskt syndrom på en satirisk sajt: "en stark upptagenhet av sociala bekymmer, ofta intolerans mot avvikelser och besatthet av likriktning och gruppidentitet"."

Hela artikeln på SvD.

tisdag 6 maj 2008

Fördärvet, om adhd/damp. Felaktigt? Del tre!

"Syftet var att studera prognosen vid obehandlad schizofreni. Ur integritetssynpunkt var undersökningen förstås brännhet. Därför försäkrades de intervjuade att ingen utomstående skulle få läsa vad de sagt. Läkare har tystnadsplikt, givetvis utgick vi ifrån att det gällde också oss. Men då hade vi inte räknat med juristerna. Det vi sysslade med var forskning, inte klinisk verksamhet. Begärde någon utomstående fram materialet för granskning, kunde vi tvingas lämna ut det. Om så skett vet jag inte hur jag skulle ha agerat - svikit tystnadsplikten eller trotsat lagen?"

P C Jersild om programmet Fördärvet.

Hela artikeln på DN.

söndag 4 maj 2008

Michael Jackson - vår ticsande Mozart?

Att retroaktivt ställa medicinska diagnoser på historiska personer är en egen spännande genre, även om det aldrig kommer att finnas ett facit att stämma av spekulationerna mot.

Wittgenstein, Einstein och Karl XII påstås ha haft autism/Aspergers syndrom. Ryske kejsaren Peter den store anses av vissa haft Tourettes syndrom, liksom Wolfgang Amadeus. Ser man Milos Formans film så framstår det i vissa scener som om Tom Hulce verkligen spelar en person med Tourette.

Hela artikeln i Dagens medicin.

ADHD förändras med åldern

Såväl diagnostik som behandling av ADHD bör anpassas till åldern. Det visar en doktorsavhandling från Uppsala universitet.

ADHD bör främst tolkas som ett utvecklingssyndrom som förändras med tiden. ADHD-symtom och de neuropsykologiska brister som sätts i relation till sjukdomen samspelar på olika sätt beroende av hur gammalt respektive utvecklat barnet är, enligt studien.

Studien har granskat hur störningar i de exekutiva funktionerna arbetsminne och inhibition relaterar till ADHD-symtom, som hyperaktivitet och uppmärksamhetssvårigheter.


Hela artikeln:

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2007/05/14/adhd-forandras-med-aldern/

Två forum

Om ni har missat dem tänkte jag bara sticka in med en blänkare här...


torsdag 1 maj 2008

Terapi med film hjälper!

En kanske lite udda terapi - se på film och analysera innehåller, och lära sig lite mer om sig själv!

"Ursula Szabo Henningsson, från början kulturjournalist som senare utbildade sig till psykolog, neuropsykolog och filmvetare, har arbetat fram en egen metod, Medicinema. Hon använder filmscener för att nå patienter med diagnosen personlighetsstörning samt olika neuropsykologiska diagnoser, som adhd och Aspergers syndrom. Patienterna kommer i kontakt med filmterapin via allmänpsykiatrin vid Umas.

Att se en väl utvald filmscen stimulerar hjärnans aktivitet, menar Henningsson. Med hjälp av spelfilmen lär hon människor att känna empati och hjälpa dem att förstå sig själva."

Sydsvenskan - Hjälpen finns i filmen