söndag 27 april 2008

Fördärvet, om adhd/damp. Felaktigt? Del två!

Ledande hjärn- och genetikforskare dömer ut SVT:s fokus som totalt irrelevant: Man presenterar från forskningen gravt avvikande uppfattningar om adhd som sanningar. Public service-företaget SVT driver teser kring barns uppmärksamhets- och hyperaktivitetsstörningar, adhd, som helt saknar stöd hos vad internationell forskning har dokumenterat. I programmet "Fördärvet" har man i stället satt fokus på faktorer som är totalt irrelevanta, och dessutom felaktiga.

Artikeln i DN.

tisdag 15 april 2008

Fördärvet, om adhd/damp. Felaktigt?

Igår sändes Fördärvet, en dokumentär om adhd/damp. (Inslaget kan ses på nätet här)

Programmet presenterades så här: "Under en helg i maj 2004 fördärvades 22 meter forskning. Forskningen, som letts av Christoffer Gillberg, hade lagt grunden till det svenska damp-begreppet. I dokumentären Fördärvet avslöjas nya, märkliga fakta som ställer diagnosen damp/adhd i nytt ljus."

Riksförbundet attention ansåg programmet vara gravt missvisande. Läs deras pressmeddelande här.

Diskussionens vågor går även höga på aspergerforum.

fredag 11 april 2008

Jag slog till den som råkade stå närmast, hårt.

För många barn som är utagerande och har dålig impulskontroll är det omöjligt att gå kvar i en vanlig klass. David straffade ut sig första gången när han var åtta år. Hans räddning blev till slut Liljanskolan där han fick verktyg att hantera sina känslor och sina konflikter med andra.

DN.

tisdag 8 april 2008

Att leva med diagnosen autism och asperger - Bomber och granater, Knivar och gafflar!

Bomber och Granater, Knivar och Gafflar - En film om Karl Persson, en ung konstnär som bor i Svedala. Han har sedan han var liten levt med diagnoserna autism, tourettes, asperger och tremor. Mot alla odds lär han sig bemästra målarkonsten, sin inspiration hämtar han från Mozarts musik och person. Skånefilmaren Christina Erman Widerberg kom först i kontakt med Karl när hon jobbade som hans bildlärare på Kulturcentrum Skåne. Hon frågade Karl varför han tyckte så mycket om Mozart och han svarade: "- Det finns ingen annan utväg än att tycka om allt med honom". Christina kände detsamma för Karl Persson och bestämde sig för att filma honom. I 2 år har hon följt hans väg, från timmarna av konstnärlig träning framtill 23-årsdagen och första vernissagen på Galleri S:t Gertrud i Malmö, oktober 2006.

Hela artikeln i Ystads allehanda.

lördag 5 april 2008

Lysande inlägg i debatten

Mats från aspergerforum.se har skrivit ett lysande inlägg på aspergerforum:

Jag sitter med senaste numret av Empowerment från Riksföreningen Autism (RFA) framför mig. Där förklarar RFA:s ordförande att man inte bör kalla någon annan person för Aspergare eller Aspie för man är inte sin funktionsnedsättning utan man har en funktionsnedsättning.

Den logiken är bisarr. Nu har förmodligen RFA:s ordförande NT och i och med det nedsatt förmåga till logiskt tänkande. Det är inte helt ovanligt bland personer som har NT.

För att underlätta samtal med föräldrar i Föreningen Autism bör man vad jag förstår i möjligaste mån anpassa sitt språkbruk till deras funktionsnedsättning. Här är några exempel på hur man bör uttrycka sig:

- Säg inte att någon är långhårig. Säg istället att personen har långt hår, för man är inte sin frisyr utan man har en frisyr.
- Säg inte att någon är heterosexuell. Säg istället att personen har heterosexuella preferenser, för man är inte sin sexuella läggning utan man har en sexuell läggning.
- Säg inte att någon är civilingengör. Säg istället att personen har en civilingengörsexamen, för man är inte sin utbildning utan man har en utbildning.
- Säg inte att någon är pappa. Säg istället att personen har en papparoll, för man är inte sitt släktförhållande utan man har ett släktförhållande.
- Säg inte att någon är man. Säg istället att personen har snopp, för man är inte sitt kön utan man har ett kön.
- Säg inte att någon är medelålders. Säg istället att personen har medelhög ålder, för man är inte sin ålder utan man har en ålder.
- Säg inte att någon är glad. Säg istället att personen har glädje, för man är inte sitt känslotillstånd utan man har ett känslotillstånd.
- Säg inte att någon är hungrig. Säg istället att personen har hungerkänslor, för man är inte sin status för behov av föda utan man har en status för behov av föda.

Men framförallt - Säg aldrig till någon förälder i FA att hon är NT. Hon kan då få för sig att hon är sin funktionsnedsättning. Föräldrar i FA är faktiskt unika individer med individuella begåvningar, styrkor och funktionsnedsättningar. Använd istället uttrycket "person med NT".


Inlägget.
Riksförbundet autism.

Liten ordförklaring:
NT - NeuroTypisk, icke-aspie, icke-autist. "normal".

torsdag 3 april 2008

Asperger och IT

"We wouldn't even have any computers if we didn't have Asperger's." Temple Grandin

Computerworld: Aspergers and IT - Dark secret or open secret?

"Autismsymptom dämpas med feber"

Låter inte så lite likt gamla tiders rätt konstiga sjukvård, med insulinchocker mot schizofreni, och kalla chockvattenbad mot psykoser. Men jag kan ha fel..

http://www.alltombarn.se/halsa/autismsymptom-dampas-med-feber-1.6067

onsdag 2 april 2008

"Beteendeterapin räddade min sons liv"

"John var fyra år när han fick diagnosen autism. För mamma Birgitta Rubin innebar det stor sorg och förtvivlan. Men intensiv beteendeterapi under flera års tid har gjort underverk för John. I dag är han tolv år och går i en vanlig skola."

Allt om barn.

Chatten med Lexhed

Ja, då var chatten med Lexhed avslutad. Den går att läsa här.

Och hennes hemsida har vi här: http://www.jennylexhed.se/

Och en artikel med henne på allt om barn.

tisdag 1 april 2008

Chattar om autism med Jenny Lexhed på autismdagen

Jenny Lexhed, en kvinna som gjort mer för sitt barn än de flesta har skrivit en bok om sin kamp för att hjälpa sonen Lucas till ett språk och till ett självständigt liv;"Det räcker inte med kärlek".

På världsautismdagen, 2 april, går det att chatta med henne på DN.

Chatta om autism med Jenny på DN.