onsdag 30 januari 2008

Synestesi - att se färger där de inte finns

En intressant detalj med det där tillståndet, att se färger (framförallt i siffror) är att även färgblinda kan ha det! En färgblind beskrev det som "färger från mars" eftersom den färgblinde inte kunde se den sortens färger med ögonen..

Här har vi en halvtimmes föreläsning om saken (google video) - det finns mycket intressant om färgerna som inte finns! Romerska siffror är inte samma sak om våra vanliga tex. Att veta vilket tal som är störst av två.. är inte helt självklart, för vi ser inte saken linjärt.

Och den delen av hjärnan som har hand om siffrorna ligger precis jämte den som har hand om färgerna!

Sydsvenskan om saken
.

måndag 28 januari 2008

Blind, döv och Asperger hindrar inte Anton vid pianot

Anton Nilsson är elva år. Han är intelligentare än de flesta i samma ålder, har fullt musikgehör, spelar flygel, orgel och gitarr och drömmer om att bli författare.

http://sydsvenskan.se/skane/trelleborg/article296800.ece
Aftonbladet om Anton

torsdag 24 januari 2008

Tveksamma färgämnen kvar i butikerna

De omdiskuterade azofärgämnena finns kvar i godis som säljs i sverige. Färgerna är inte förbjudna men flera av de stora butikskedjorna har förbundit sig att ta bort de varor som innehåller azofärg.

Sydsvenskan

Ensam herre över Istanbul

Utanför. Jan-Erik Svennberg är den enda invånaren i det mini-Istanbul som han har byggt sig på tomten utanför Sala. Projektet är hans sätt att hantera en ständig känsla av utanförskap. Det riktiga Istanbul, i Turkiet, fascinerar honom, men helst på avstånd.

Jan-Erik Svennberg är i mångas ögon en annorlunda människa. Hans färgsprakande moskébyggnationer och han själv skulle förmodligen passa bättre i New Yorks eller Los Angeles bohemiska konstnärskretsar, men nu blev det inte så. Jan-Erik Svennberg har Aspergers syndrom och bor kvar i föräldrahemmet i Annedal utanför Sala.

Artikeln i SVD

onsdag 23 januari 2008

Svårt få behandling för barn med psykiska problem

Många barn som har allvarliga svårigheter med socialt samspel, tidsuppfattning och koncentration blir inte ordentligt utredda sedan Astrid Lindgrens barnpsykiatriska enhet lades ned för tre år sedan. Situationen är akut, larmar skol­överläkare Sophie Ekman.

DN

söndag 20 januari 2008

Basshunter fann en bot mot mobbarna

Under hela sin uppväxt tampades Jonas Altberg med en rätt allvarlig form av Tourettes syndrom, en sjukdom som yttrar sig genom tics, tvångsmässiga ryckningar och läten. Idag har han accepterat sjukdomen som en del av sig själv och lärt sig behärska den. Men under hela uppväxten försökte han dölja den genom lögner och bortförklaringar.
– Jag tyckte det var så pinsamt. Jag trodde folk skulle se mig som ett missfoster.


Artikel i sydsvenskan

onsdag 16 januari 2008

Pocketversion av Mozart och valen i februari


Boken om Jerry och Mary Newport, autismvärldens superstars, släpps som pocket den 13 februari. Har du inte läst den innan så är det läge då!

Bra Böckers hemsida om boken

lördag 12 januari 2008

Från the Tourettes till Lux Lumen

Från gruppen The Tourettes till Lux lumen, och kanske en kommande ADHDdiagnos på vägen.

Varifrån kommer ditt intresse för vetenskap?
– Jag har alltid varit jätteintresserad av det. Jag har ju diagnosen tourettes syndrom och nu ska de undersöka om jag har adhd. Jag har alltid haft svårt för att koncentrera mig så när jag var yngre var matematiken ett sätt att gå in i något och komma in i sin inre värld. Musik och matematik hör ihop, det har med skapelsens grundstenar att göra. Jag tycker att det finns något väldigt vackert och slumpartat i både matematik och musik. Det finns en sån harmoni i hur allting hänger ihop, hur man kan räkna fram saker, jag har en känsla av att musiken kommer ha en jätteviktig roll inom vetenskapen.

Hela artikeln hos ETC.

torsdag 10 januari 2008

Ansiktsblindhet

Att hämta fel barn på dagis eller slänga ut en främmande man ur huset – som sedan visar sig vara din egen make. Det kan låta som fantasihistorier men faktum är att runt två procent av befolkningen är prosopagnostiker - ansiktsblinda.


SVD skriver om ansiktsblindhet

onsdag 9 januari 2008

Jakten på autism

Allt om barn skriver om att svenska forskare just nu genomför en stor studie på spädbarn där man registrerar hjärnans aktivitet.

Iden är välan att man ska se om spegelneuronerna verkligen har med autism att göra!

måndag 7 januari 2008

ADHD på tv4

Hans Forssberg,professor vid Karolinska institutet och Åsa Gravander, sent diagnosticerad (40 års ålder) svarar på frågor om adhd på tv4s chatt.

Länk

Autistisk mus kan främja forskning

Forskarna har genförändrat en mus, för att ge den autism. Den skadade gen som använts är identisk med den gen den svenske forskaren Christopher Gillberg och hans forskarlag i Göteborg för fyra år sedan pekade ut som en viktig förklaring till uppkomsten av autism, skriver Svenska Dagbladet.

Hela artikeln i DN.
Artikeln i SVD.